.

ΔΕΗ: Κρίσιμα ζητήματα επείγοντος χαρακτήρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού

α. Άμεση κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη, και τροποποίηση του κώδικα ώστε να μην υπολογίζεται στις ημερήσιες προσφορές το κόστος των πιστοποιητικών CO2. Αυτό θα τονώσει τη λιγνιτική παραγωγή, που σήμερα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της, έναντι του εισαγόμενου Φυσικού Αερίου, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, χωρίς να παραγνωρίζεται η σημασία για τη δοκιμαζόμενη Δυτική Μακεδονία.

β. Εντατικοποίηση των προσπαθειών σε πολιτικό επίπεδο για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας. Αυτός είναι όρος για την επιβίωση της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα μας τις επόμενες δύο 10ετίες. Το πελώριο λάθος που έγινε τον Οκτώβριο του 2014 όταν οι τότε Κυβερνώντες ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξαιρεθεί η χώρα μας από τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2, τη στιγμή μάλιστα που αποφάσιζαν να γίνει η επένδυση 1,4 δις της Πτολεμαϊδας V πρέπει να διορθωθεί.
γ. Πρέπει άμεσα η ΡΑΕ να θεσπίσει το μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος ή ευελιξίας, με επιστημονική τεκμηρίωση και όρους αγοράς. Ο σημερινός προσωρινός μηχανισμός, που επιβλήθηκε από τους θεσμούς ως προαπαιτούμενο, εκτός του ότι στερείται από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση, οδηγεί ούτε λίγο ούτε πολύ στη μεταβίβαση 80 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες παραγωγούς εξανεμίζοντας έτσι και τα όποια οφέλη της Επιχείρησης από την κατάργηση του ειδικού φόρου στο αέριο.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τυχόν καθυστερήσεις.

όλο το Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ ...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου