.

Δημόσια Έργα: Η εξαίρεση για τα κάτω του κοινοτικού ορίου έργα συζητείται με τη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ

Το περίγραμμα των προθέσεων-στόχων για το μέλλον των δημόσιων έργων στη χώρα μας, έδωσε ο υπουργός ΥΜΕΔΙ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με αφορμή την πρόσφατη κατάργηση των κατώτερων και ανώτερων ορίων προϋπολογισμού για τη συμμετοχή των κατασκευαστικών εταιρειών σε δημοπρατήσεις έργων, καθώς και την έναρξη των διεργασιών για τη σύνταξη ΠΔ που θα προσδιορίζει τον τρόπο υποκατάστασης του ΜΕΕΠ, από ένα νέο σύστημα καταγραφής «οικονομικών φορέων», όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο άρθρο 59 του ν.4278/2014.
Πρόκειται για ζήτημα που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των μικρομεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων, που διαβλέπουν, όπως έχουν τονίσει σε ανακοινώσεις τους, την καταστροφή, καθώς, σε μια περίοδο κατά την οποία σπανίζουν τα μικρά έργα, δόθηκε το δικαίωμα στους μεγάλους ομίλους να συμμετέχουν σε οποιονδήποτε δημοπρασία ανεξάρτητα ύψους προϋπολογισμού.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στη Βουλή, είπε πως «η προσπάθειά μας είναι να ενταχθούν σ’ αυτά τα (νέα) μητρώα, τους καταλόγους, τα αρχεία - όπως θέλετε πείτε τα - όλοι οι κατασκευαστές ιδιωτικών και δημόσιων έργων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επίσημο αρχείο της χώρας, στο οποίο θα καταγράφονται όσοι ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο». Όπως διευκρίνισε, στα νέα μητρώα θα καταγράφονται οι κατασκευαστικές εταιρείες με βάση τα πτυχία, η εμπειρία, ο αριθμός των εργαζομένων, η οικονομική δυνατότητα, αλλά και η δάνεια εμπειρία που θα μπορεί να λάβει από κάποιον άλλο, ώστε να συμμετέχει σε διαγωνισμό για μεγαλύτερο έργο, όπως, επίσης, οι δυνατότητες σύστασης κοινοπραξίας ή συνεργασίας. Έτσι, υπογράμμισε, δεν θα μπορεί κάθε αναθέτουσα αρχή να κάνει κατά το δοκούν πολιτική, αλλά θα είναι υποχρεωμένες όλες να εφαρμόζουν ενιαίους κανόνες σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι «να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορούν, όχι να κρατηθούν οι εταιρείες στο επίπεδο που βρίσκονται, αλλά να κάνουν κάτι παραπάνω. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες, ούτως ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν εύρος στη δραστηριότητά τους» είπε ο υπουργός ΥΜΕΔΙ.
Απαντώντας στο αίτημα της διατήρησης της σημερινής μορφής του ΜΕΕΠ, ως προς τις τάξεις, κατηγορίες έργων, αλλά και της εξαίρεσης των έργων με προϋπολογισμό κάτω των 5,2 εκατ. ευρώ από τις κοινοτικές προβλέψεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να κάνουν μια συζήτηση και με τη Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και με τη δική μας Ανεξάρτητη Αρχή των δημοσίων συμβάσεων, για να δούμε τα ζητήματα που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση (σ.σ. πρόκειται για γνωμοδότηση που έχει καταθέσει στο υπουργείο η ΠΕΔΜΕΔΕ και αναφέρεται στη δυνατότητα διατήρησης της νομοθεσίας για έργα κάτω του κοινοτικού ορίου), έτσι ώστε ό,τι και να γίνει, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε και με άλλα κίνητρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
 Εξάλλου, αναφερόμενος στην εκτέλεση και επίβλεψη των έργων, ο υπουργός ΥΜΕΔΙ είπε πως «το κράτος πρέπει να αλλάξει ρόλο σε ό,τι αφορά στον τρόπο τον οποίο διαχειρίζεται τα δημόσια έργα. Εννοώ ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να φύγουν από το υπουργείο ως επίβλεψη και να πάνε σε ανεξάρτητους μηχανικούς, όπως γίνεται με τα έργα παραχώρησης, όπου πραγματικά συντελείται μια επανάσταση στο ρόλο του κράτους» ανέφερε συγκεκριμένα, υποστηρίζοντας πως «ο ρόλος του κράτους ήταν στρεβλωτικός», γι’ αυτό και τα έργα, κατά την άποψή του, κοστίζουν «τρεις και τέσσερις φορές τον προϋπολογισμό τους» για να καταλήξει πως «ο ρόλος του κράτους είναι εποπτικός, να βλέπει αν ο ανταγωνισμός λειτουργεί σωστά».

Πηγή:  Ενημερωτικό Δελτίο του ΤΕΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου