.

ΥΠΕΚΑ: Έναρξη λειτουργία​ς www.escore​gistry.gr για το μητρώο επιχειρήσε​ων ενεργειακώ​ν υπηρεσιών


Σε λειτουργία τέθηκε ο διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr, που φιλοξενεί το μητρώο Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) και παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.

Η λειτουργία μητρώου ΕΕΥ, το οποίο θα τηρείται στη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας, και θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, όπου θα εγγράφονται με μοναδικό αριθμό μητρώου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που κρίνονται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση Δ6/13280/07.06.2011 (ΦΕΚ Β΄1228), που εκδόθηκε κατ’ εξου­σιο­δό­τηση του νόμου 3855/2010, (ΦΕΚ Α΄95).
Στην παρούσα φάση, κατά την οποία η αγορά ενεργειακών υπηρεσιών βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η εγγραφή στο μητρώο ΕΕΥ είναι προαιρετική. Αργότερα, όταν η αγορά θα είναι σε πιο ώριμο στάδιο, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον για τη σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης (ΣΕΑ) με φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ο διαδικτυακός τόπος www.escoregistry.gr αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικο­νό­μησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), σε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Αποδοτικής Χρήσης και Εξοικονόμησης Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του έργου ‘Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα για την Καταμέτρηση της Ενεργειακής Απο­δοτικότητας στο Πλαίσιο της Οδηγίας 2006/32/ΕΚ’ ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρό­γραμ­μα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Οι επιχειρήσεις, μετά την απόκτηση κωδικού πρόσβασης κατά τη διαδικασία αίτησης εγγραφής, δύνανται να εισέρχονται στον χώρο τους και να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση στοιχεία ΕΕΥ καθώς και στοιχεία ΣΕΑ. Αργότερα, ο διαδικτυακός τόπος θα εμπλουτισθεί και με άλλες λειτουργίες και πληροφοριακό υλικό, ώστε οι ενδιαφερόμενοι τελικοί καταναλωτές να μπορούν να πληροφορούνται σχετικά με τις ενεργειακές υπηρεσίες που παρέχουν οι εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, το www.escoregistry.gr θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό σημείο συνάντησης της προσφοράς και ζήτησης ενεργειακών υπηρεσιών.
Ο στόχος της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ενισχύεται σε σημαντικό βαθμό με την ανά­πτυ­ξη της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών, οι οποίες, διαθέτοντας κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, αναλαμβάνουν την υλο­ποί­ηση παρεμ­βάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στις εγκαταστάσεις τελικών καταναλωτών.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες παρέχονται με τη σύναψη σύμβασης ενεργειακής απόδοσης, μεγάλης διάρκειας, μεταξύ ΕΕΥ και τελικού καταναλωτή, στην οποία προβλέπεται ότι η αμοιβή της ΕΕΥ βασίζεται στο οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕΥ αναλαμβάνει επιχειρηματικό και οικονομικό κίνδυνο.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες παρεμβάσεων:
· τοποθέτηση, αντικατάσταση, ρύθμιση συνθηκών λειτουργίας ενεργειακού εξοπλισμού,
· εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας και συστη­μάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
· μερική ή ολική ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους,
· εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, καθώς και
· εγκατάσταση και λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.
Οι ΕΕΥ μπορούν επίσης να παρέχουν με τις ΣΕΑ:
· εκτενή ενεργειακή επιθεώρηση και έλεγχο,
· παροχή συμβουλών για μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης,
· συντήρηση εξοπλισμού,
· εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (π.χ. ISO 50001), καθώς και
· κατάρτιση και εκπαίδευση τελικών χρηστών σε θέματα ορθολογικής χρήσης ενέργειας και ενεργειακής διαχείρισης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου