.

Η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία συστήνουν Τριμερή Επιτροπή Συνεργασίας για την υποστήριξη του TransAdriaticPipeline:


Ρώμη, Ιταλία. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή 19 Απριλίου, την καθιέρωση μιας Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας (Trilateral Cooperation Commitee) για τον συντονισμό της υποστήριξής τους στον Αγωγό Φυσικού Αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Ρώμη οι τρεις χώρες, από το έδαφος των οποίων διέρχεται ο αγωγός TAP, συμφώνησαν τις κατευθυντήριες αρχές και τους βασικούς πολιτικούς στόχους της Επιτροπής.
Η δημιουργία της Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας (Trilateral Cooperation Committee) είναι η νεότερη ένδειξη εμβάθυνσης της πολιτικής στήριξης στον TAP από τις τρεις χώρες υποδοχής. Ακολουθεί την υπογραφή της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας (IGA), που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, η οποία επιβεβαίωσε την κοινή δέσμευση των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη, την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού TAP.
Μέλη της κυβέρνησης αρμόδια για την Ενέργεια και τις Εξωτερικές Υποθέσεις των τριών χωρών συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Ασημάκη Παπαγεωργίου, Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και τον Παναγιώτη Γ. Μίχαλο, Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αλβανική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Edith Harxhi, Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Enno Bozdo, Υφυπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας και την Δρ. Ariana Cela, Οικονομική Σύμβουλο του Πρωθυπουργού.
 Η Ιταλική Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Marta Dassu, Υφυπουργό Εξωτερικών, και τον Claudio De Vincenti, Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Ενέργεια.
Οι τρεις κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι η Τριμερής Επιτροπή Συνεργασίας θα προσφέρει το απαιτούμενο πλαίσιο για το συντονισμό των προσπάθειών τους με στόχο την τελική επιλογή, την έγκαιρη παράδοση και την αποδοτική λειτουργία του αγωγού TAP. Επιπλέον, τα τρία συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συντονίσουν την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις συνεργαζόμενες κυβερνήσεις και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ενισχύοντας ταυτόχρονα και στηρίζοντας τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλιστεί ο ρόλος του TAP στη διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να συνεδριάζουν τακτικά και συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα, τους τόπους συναντήσεως και τη συμμετοχή τους στις μελλοντικές συναντήσεις της Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας, με εκ περιτροπής προεδρία των τριών κυβερνήσεων.
Ο Έλληνας Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε: «Το γεγονός ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στη Ρώμη σαφώς δείχνει ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους των τριών χωρών υποδοχής, να προωθήσουν και να υποστηρίξουν το έργο TAP. Η ίδρυση της Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας για τον TAP είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του προγράμματος TAP, το οποίο είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης. Η Επιτροπή αυτή θα συμβάλει αποτελεσματικά στη συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες μεταξύ των τριών κυβερνήσεων στο προσεχές μέλλον, το οποίο είναι πιο καθοριστικό για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και την είσοδο των νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Τα πλεονεκτήματα που ο TAP προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή σε επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας καθιστούν την πολιτική μας δέσμευσή για την πραγματοποίησή του ως πολύ σταθερή και αμετακίνητη. Πρέπει να τονιστεί ότι ο TAP μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων μέσω της προώθησης της IGB και των Δυτικών Βαλκανίων».
Η Υφυπουργός της Αλβανίας EdithHarxhi δήλωσε: «Η Τριμερής Επιτροπή Συνεργασίας αποτελεί ένα πρωταρχικό πολιτικό βήμα προς το τελικό στάδιο για την επιλογή του TAP από την Κοινοπραξία του ShahDeniz. Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας έδειξαν για ακόμη μια φορά την ισχυρή πολιτική δέσμευση και υποστήριξη προς την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού σχεδίου, ενώ πραγματικά πιστεύουν στον αντίκτυπο του TAP στην οικονομική διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων».
Η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας MartaDassu δήλωσε: «Η δημιουργία της Τριμερούς Επιτροπής Συνεργασίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την υλοποίηση αυτού του στρατηγικού σχεδίου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. Οι προσπάθειες των τριών κυβερνήσεων στρέφονται πλέον σταθερά στην υποστήριξη της επιλογής του TAP από την Κοινοπραξία του ShahDenizκαι την επιτυχή κατασκευή του αγωγού».
Ο Ιταλός Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, DeVincenti, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι για τα οφέλη που ο TAP θα φέρει σε κάθε χώρα υποδοχής, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως για να κάνουμε το σχέδιο πραγματικότητα».
Ο TAP είναι ένα από τα έργα κατασκευής αγωγών που αναπτύσσονται για να μεταφέρουν αέριο από το κοίτασμα του Shah Deniz στην Ευρώπη. Θα φέρει σημαντικές ξένες άμεσες επενδύσεις και θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή αυτού του μεγάλου αγωγού και στις τρεις χώρες υποδοχής - Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία - και θα συμβάλει επίσης στη διαφοροποίηση του ανεφοδιασμού σε φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Κοινοπραξία του Shah Deniz αναμένεται να κάνει την τελική της επιλογή για το σχέδιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που θα μεταφέρει αέριο από το κοίτασμα του Shah Deniz στην Κασπία τον Ιούνιο του 2013.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου