.

STP: Συνεργατικό σχήμα για την ίδρυση Tεχνολογικών πάρκων στην Ανατολική Ευρώπη


Το υποέργο STP (Partnership for establishment of Science and Technology Parks in Eastern Europe) ανήκει στο πρόγραμμα SMART+ της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IVC. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών σε ό,τι αφορά την ίδρυση και ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων και την προσαρμογή τους στα τοπικά δεδομένα. Το πρόγραμμα προωθεί την συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και τοπικών αρχών.
Στις 16 και 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 4η διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του υποέργου στην πόλη Χουέσκα της Ισπανίας και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό Πάρκο Walqa. Ο διευθυντής του Πάρκου καλωσόρισε τους εταίρους από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα και προσπάθησε να τους μεταφέρει την εμπειρία του σε σχέση με τη λειτουργία του Πάρκου. Στη διάρκεια του σεμιναρίου που ακολούθησε αναλύθηκαν θέματα διαχείρισης πάρκου, στρατηγικής ανάπτυξης πάρκου και υποδομών, οικονομικών μοντέλων που ακολουθήθηκαν κτλ. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε επιλεγμένες εταιρίες που στεγάζονται στο Πάρκο όπως Telefonica R&D, Podoactiva, Webdreams, Aragon Technological Institute και ερευνητικό Ινστιτούτο εφαρμογών υδρογόνου.
Τη δεύτερη μέρα, δόθηκε έμφαση στα επόμενα βήματα υλοποίησης του υποέργου και ορίστηκαν οι επιμέρους υποχρεώσεις των εταίρων σε σχέση με τα παραδοτέα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η δήμαρχος της Χουέσκα όπου μας εξήγησε τα πλεονεκτήματα ενός πάρκου στην πόλη της.  Τέλος, έγιναν παρουσιάσεις από τεχνικούς της εταιρίας Η2Ο σε σχέση με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προηγείται της ίδρυσης ενός Πάρκου ενώ ο διευθύνων της εταιρίας FROGTEK στο Πάρκο μετέφερε την εμπειρία του από την νεοσυσταθείσα εταιρία και τα προβλήματα που συνάντησε ως νέος επιχειρηματίας στο χώρο της παγκόσμιας αγοράς.


Μέλη του σχήματος είναι:

-          North-West Regional Development Agency (συντονιστής του υποέργου), Ρουμανία
-          Burgas Municipality, Βουλγαρία
-          ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ, Ελλάδα
-          Walqa Technology Park, Aragon-Ισπανία

Πληροφορίες:
ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ
Δρ. Π. Γραμμέλης, Ερευνητής, e-mail: grammelis@certh.gr
Δρ. Ν. Μαργαρίτης, e-mail: margaritis@lignite.gr
κ. Α. Κούτσιανος, e-mail: a.koutsianos@lignite.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου