.

Ολοκληρώνεται η πρώτη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα από τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Εντός εβδομάδας αναμένεται η ανακήρυξη του πρώτου προσωρινού μειοδότη στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. Πρόκειται για τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία και στην τελική ευθεία θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές οι εταιρείες J&P ΑΒΑΞ - Μεσόγειος, ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Τέρνα Ενεργειακή.

Το έργο θα αναλάβει ο όμιλος που θα προσφέρει το χαμηλότερο τέλος ανά τόνο απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται στη μονάδα. Το ύψος του τέλους έχει βαρύτητα 70% για την επιλογή των υποψηφίων, ενώ συνεκτιμάται η ποσότητα των απορριμμάτων που θα ανακυκλώνει, η ποσότητα που θα «θάβει» στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής κ.λπ.
Οι τρεις διεκδικητές έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες με παράλληλη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για απορρίμματα στη χώρα, όπου ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός. Η συνολική επένδυση που θα πραγματοποιήσει ο ανάδοχος προσεγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και τα συνολικά του έσοδα από τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία εκτιμώνται σε 120 εκατ. ευρώ (για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης), χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι.
Θα κατασκευάσει μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου