.

Δεν πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο η απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων


Απορρίφθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για backloading (σ.σ. απόσυρση) 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής των συμβολαίων ρύπων στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη αγορά συμβολαίων διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρυπογόνων αερίων στον κόσμο. Η πτώση έφτασε το 40%, στα 2,63 ευρώ ανά τόνο, καθώς ανακοινωνόταν η απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δημιουργεί προϋποθέσεις για ανατροπή των ανατιμήσεων στις τιμές ρεύματος της ΔΕΗ, δεδομένου ότι αυτές ενσωματώνουν και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των τιμολογίων που θα ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου, έγινε με υπολογισμό τιμής ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα στα 7 ευρώ, ποσό το οποίο η ΡΑΕ μείωσε κατά 10%, εκτιμώντας ότι το κόστος αγοράς μπορεί να το μειώσει η ΔΕΗ αξιοποιώντας χρηματιστηριακά εργαλεία.

Ωστόσο σχεδόν από την αρχή του 2013 η τιμή των ρύπων άρχισε να πέφτει, κινούμενη στα επίπεδα των 3,5-5 ευρώ με αποκορύφωμα την κατάρρευσή τους μετά και την αποτυχία της Κομισιόν να εξασφαλίσει την διαγραφή των 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, ως μέτρο ενίσχυσης της αγοράς ρύπων στα Χρηματιστήρια και ως κίνητρο για την προώθηση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. 
www.euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου