.

ΥΠΕΚΑ: Εξαιρούνται από την εισφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνται τα φωτοβολταικά στις στέγες τόσο από την έκτακτη εισφορά όσο και από το μέτρο αναστολής των συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως οι πληροφορίες περί εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταικά δεν ευσταθούν και πως η εξαίρεση από το μέτρο περιγράφεται με σαφή τρόπο μέσα στο νομοσχέδιο.

Αποδίδουν δε τη φημολογία περί επιβολής «χαρατσιού» και στα φωτοβολταικά των νοικοκυριών σε εκπροσώπους συνδέσμων του κλάδου των φωτοβολταικών. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στα σχόλια που διατύπωσαν όλο το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι του κλάδου, όσο το νομοσχέδιο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση, ζητούσαν από το ΥΠΕΚΑ να επιβάλει εισφορά και στα οικιακά.

Το σκεπτικό τους ήταν ότι έτσι θα πάψουν να επωμίζονται μόνο οι επενδυτές φωτοβολταικών το βάρος κάλυψης του ελλείμματος των ΑΠΕ μέσω της εισφοράς, και άρα αυτό θα επιμεριστεί πιο δίκαια.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ ωστόσο διαβεβαίωναν χθες πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, πόσο μάλλον όταν σε καιρό μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, τα φωτοβολταικά στις στέγες προσφέρουν σε αυτά μια επιπλέον στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.

Η υψηλή εγγυημένη τιμή σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγκατάστασης προσέλκυσε πλήθος οικιακών καταναλωτών, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2012 η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες να φτάσει τα 297,8 MW.

Πηγή: www.voria.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου