.

Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα προ του 1975 ακόμα και αν δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια ;

Στην τελική φάση επεξεργασίας του βρίσκεται το νομοσχέδιο που προβλέπει τη νομιμοποίηση των προ του 1975 αυθαιρέτων.Σύμφωνα με το Έθνος, όλα τα κτίσματα προ του 1975 θεωρούνται νόμιμα είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι. Το έτος οικοδόμησης θα αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο είτε με αεροφωτογραφίες. Θα απαιτείται τεχνική έκθεση και η καταβολή εφάπαξ ποσού υπό μορφή παραβόλου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, λύνεται κατ΄ αρχήν ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή νομίμως δεν διαθέτουν (παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις σεισμοπαθών), παράλληλα όμως ανεβαίνει η αξία δεκάδων ακινήτων ιδίως της περιφέρειας που τώρα μπορούν να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.
Ωστόσο και για αυτή την κατηγορία αυθαιρέτων ισχύει η εξαίρεση εκείνων των κτισμάτων που προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν αναγερθεί σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλό και παραλία, κ.λ.π.
Το 1975 αποδεικνύεται κομβική χρονιά καθώς χωρίζει τα αυθαίρετα σε παλιά και νέα. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ που επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη χρονιά επιλέχτηκε καθώς τότε τέθηκε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας με τις νέες αυστηρές διατάξεις περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων τα οποία ανεγέρθησαν μετά το 1975 μπορούν να ενταχθούν στις άλλες διατάξεις περί νομιμοποίησης ή στην τακτοποίηση για 30 χρόνια.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου