.

Ορυχεία «καταπίνουν» τα χωριά της Φλώρινας

Από τη real.gr του Γ.Λιάνη...

Τρία ιστορικά χωριά της Φλώρινας έχουν μετατραπεί εδώ και καιρό σε χωριά-φαντάσματα! Υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Τα τρία χωριά είναι οι Αγιοι Ανάργυροι και το Κλειδί στο λεκανοπέδιο του Αμυνταίου και η Αχλάδα στο λεκανοπέδιο της Φλώρινας. Τα χωριά αυτά τα ζώνουν ορυχεία, τα οποία έχουν ανοίξει τομές 100 μέτρων στα σπλάχνα της γης. Τα ορυχεία παράγουν λιγνίτη, τον μαύρο χρυσό, με τον οποίο τροφοδοτούνται όλες οι μεγάλες -τωρινές και παλαιότερες- ατμοηλεκτρικές μονάδες της περιοχής.

Οι δίδυμες μονάδες του Αμυνταίου και ο επιβλητικός ΑΗΣ Μελίτης, ο πιο σύγχρονος, ο πιο παραγωγικός σταθμός της χώρας. Ο πρώτος σταθμός που μπαίνει στο σύστημα παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο πιο φθηνός σταθμός της χώρας, ο πιο κερδοφόρος σταθμός της χώρας.
Αλλά και ο πρώτος που επιλέχτηκε να πουληθεί σε ιδιώτες με επίσημο έγγραφο του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, προς τις Βρυξέλλες!

Θείο, τέφρα και σωματίδια

Πρόσφατες έρευνες έφεραν τα πάνω κάτω. Ενώ μέχρι σήμερα στο κόκκινο βρισκόταν -ως προς τη μόλυνση του περιβάλλοντος- μόνο το λεκανοπέδιο της Εορδαίας, ξάφνου το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου σπάει τα ρεκόρ και εμφανίζει τριπλάσια και τετραπλάσια ποσοστά, μεγαλύτερα του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου. Θείο, τέφρα και σωματίδια.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι γιατί και οι μονάδες παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα και τα ορυχεία, ύστερα από πολύχρονη δράση ,είναι «κουρασμένα» και αυτά. Στη Φλώρινα ο χρόνος κυλάει αργά. Η φθορά της φύσης, όμως, αν και συντελείται και αυτή πολύ αργά, αφήνει μεγάλες πληγές.

Δεν είναι πια ο λαμπερός τόπος με τα ωραία, επιβλητικά βουνά και τα απέραντα οροπέδια. Τη φθορά τη βλέπεις στη γη, στα σπίτια. Τα σπίτια των Αναργύρων έχουν ρωγμές τεσσάρων και πέντε μέτρων αποτρόπαιες και είναι πλάι στη σεισμογενή λίμνη Χειμαδίτιδα!..

Οι ρωγμές αυτές προήλθαν από τις εκσκαφές σε βάθος εκατό μέτρων και σε ακτίνα χιλιομέτρων από γιγαντιαία μηχανήματα της ΔΕΗ, που οι κάτοικοι τα ονόμασαν δεινόσαυρους. Η φθορά, όμως, δεν είναι μόνο στα σπίτια, στους σοβάδες, στα δάπεδα. Η φθορά είναι αργή, παρατεταμένη, σιωπηλή και μπορεί κανείς να τη διακρίνει και στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Αγιοι Ανάργυροι

Σκάβουν λίγα μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια

Το μέρος αυτό το βλέπει κανείς και το ξεπερνάει εύκολα στον χάρτη. Ομως, το μέρος αυτό, η περιοχή από το χωριό Λεβαία μέχρι τους Αγίους Αναργύρους, έχει βαριά ιστορική σημασία. Ο Ηρόδοτος μας διηγείται ότι εκεί έφτασαν τα τρία βασιλόπουλα του Αργους και ίδρυσαν τη Μακεδονική δυναστεία. Το χωριό Ανάργυροι κυκλώθηκε από τα ορυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Αμυνταίου, μια δίδυμη παλιά μονάδα.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη επισκέφθηκε τους Αναργύρους μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, είδαν με τα μάτια τους την άθλια κατάσταση, κατάλαβαν τον κίνδυνο των σπιτιών και συντόμως εκδόθηκε υπουργική απόφαση, με την οποία προβλεπόταν η μετεγκατάσταση των Αγίων Αναργύρων με έξοδα της ΔΕΗ και του κράτους. Ο νόμος αυτός παραμένει αδρανής! Η αβελτηρία των κατοίκων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει ακόμα μέρος εντός των ορίων του νομού της Φλώρινας για τη μετεγκατάσταση, παίζει κι αυτή έναν ρόλο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου